Atalarımız, aŞŞSöz gümüşse, sükut altındıraŞÃ‚İ diyerek bizlere yeri geldiği zaman konuşmamızı tavsiye ediyorlar. Çevremize baktığımız zaman, bazı arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin yerli yersiz konuşmalarla, insana hiç de yakışmayan bir davranış içine girdikleri, gülünç duruma düştüklerini görmüşüzdür değil miŞ
Yaşadığımız hayatta elbette, duygu ve düşüncelerimizi, isteklerimizi belirtmek zorundayız. aŞŞİnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşırlaraŞÃ‚İ demiyor mu atalarımızŞ Yapacağımız konuşmaların, ana-babamız, kardeşlerimiz, çevremizdeki insanlar tarafından nasıl karşılanacaklarını da düşünmeliyiz diyorum. Bu konudaki dikkatimizle diğer insanları üzmemiş, onlarla insana yakışan bir dostluğa adım atmış oluruz.
Düşünmeden yaptığımız konuşmalar, bizi geri dönülmez pişmanlıklara da düşürebilir. aŞŞAtılan ok geri dönmezaŞÃ‚İ atasözünde belirtildiği gibi, söylediğimiz sözlerden pişman olarak, özür dilemek gerekebilir. Çoğu zaman, yaptığımız hatanın karşılığı olmamakta, bizi utandırmaktadır, ama artık iş işten geçmiştir. Ok bir kere yaydan çıkmıştır.
Onun açtığı yaranın tedavisi belki mümkündür, ama çok zordur. Bu açıdan aŞŞDilin kemiği yokaŞÃ‚İ sözünü hatırımızdan çıkarmayarak konuşmalıyız. Söylediği sözler sebebiyle başlarına büyük sıkıntılar gelen nice insanlar vardır.
Düşünmeden söylediği sözler sebebiyle, hayatını kaybeden insanların bu acı haline atalarımız, aŞŞBülbülün çektiği dili belasıdıraŞÃ‚İ diyerek ifade etmişlerdir.
Söylediğimiz sözler, zaman zaman çok önemsiz gibi gelebilir bize.
Sözümüzün nereye varacağını yine zaman zaman düşünmeliyiz de. Ama öyle miŞ aŞŞDilin cirmi küçük, cürmü büyüktüraŞÃ‚İ demiyor mu atalarımızŞ Söylediğimiz sözler; anlamı, söyleniş biçimi, yerli yersiz söylenmesiyle, zaman zaman yanlış anlaşılmasıyla bizi zor durumlarda bırakabilir.
Sözlerimiz, aŞŞİş bitirmeli, baş yitirmemeliaŞÃ‚İ değil miŞ Atalarımızın, aŞŞSöz var iş bitirir, söz var baş yitiriraŞÃ‚İ sözünü yeri gelmişken hatırlayarak, iki atasözüyle daha konuyu kapatalım diyorum:
aŞŞİki ölç, bir biç!aŞÃ‚İ
aŞŞİki dinle, bir söyle!aŞÃ‚İ
Sözlerimizi yerinde, en uygun bir biçimde kullanmamız dileğiyle...
Rıfkı Kaymaz