ATATÜRK  KÖŞESİ

Hayatı
İlkeleri

Devrimleri

Kronoloji

Vecizeleri
Linkler

İstiklal Marşı
10.Yıl Marşı
Gençliğe Hitabesi
Basında Atatürk
Fotoğraf Albümü

Anılarla Atatürk

                                    *** Egitim Portali Sayfasına Hoş Geldiniz...   Giriş or Kayıt Ol. ***        
Egitim Portali
  Giriş or Kayıt Ol
Ana Sayfa         Yönetim          Forum         Sohbet Odası            İletişim

SİTE İÇİ ARAMA


MODÜLLER

Atatürk'ün Hayatı

Web Yöneticisi

İletişim

E-Devlet

Gazeteler

Sevgili Peygamberimiz

Sifali Bitkiler

Rüya Tabirleri

Burçlar

Forum

Nutuk

Tr.Tanıtım

Çocuk Oyunları

Komik Resimler

Gif Arşivi

SON DAKİKA HABERLERİ
YAZI KATAGORİ
· Anılarımız(6)
· Makaleler(19)
· Kültür-Sanat(2)
· Bilim Teknik(12)
· Edebiyat(9)
· Söyleşiler(4)
· iLgİnÇ NoTLaR(12)
· Masal ve Hikayeler(4)
ÇEŞİTLİ LİNKLER

 *  T.C. Kimlik Numarası

 *  Türkiye Tanıtım

 *  Tarihta Bugün

 *  Eğitim Siteleri

 *  Çesitli Linkler

 *  Şehirlerarası Tlf Kodu

 *  Uluslarrası Tlf Kodu

 *  Hava Durumu

 *  Trafik Yol Haritası

 *  Motorlu Taşıtlar Vergisi   

 *  Emeklilik Sorgulama

BÖLGELERİMİZ

 

İllerimizi Tanıyalım

 

 

DÖKÜMANLAR

  Kanunlar

  Yönetmelikler

  Tebligler Dergileri

  Resmi Gazete

NAMAZ VAKTİ
ALTIN FIYATLARI
ÖZEL EĞİTİME  MUHTAÇ  ÇOCUKLAR K

ÖZEL EĞİTİME  MUHTAÇ  ÇOCUKLAR KANUNU

 

Kanun  Numarası                : 2916

Kabul Tarihi                         : 12/10/1983

Yayımlandığı R. Gazete      : Tarih : 15/10/1983 Sayı: 18192

Yayımlandığı Düstur          : Tertip : 5 Cilt: 22 Sayfa: 679

 

BİRİNCİ  BÖLÜM

Genel Hükümler

      Amaç  :

      Madde  l — Bu Kanunun  amacı; özel eğitime muhtaç çocukların, Türk Millî Eğitim  sistemini düzenleyen genel esaslar doğrultusunda eğitilmeleri, iş ve meslek sahibi yapılmaları, çevre ve  topluma  uyum  sağlamalarıyla ilgili esasları düzenlemektir.

       Kapsam .

      Madde  2 — Bu  Kanun, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim kurumları ile özel eğitime muhtaç çocukları kapsar.

       Tanımlar ve kısaltmalar:

     Madde  3 — Bu kanunda geçen;

      a)  «Özel eğitime muhtaç çocuklar»; beden, zihin, ruh, duygu, sosyal ve sağlık özellikleri ve  durumlarındaki   olağan dışı ayrılıkları sebebiyle normal eğitim hizmetlerinden yararlanamayan 4-18  yaş grubundaki çocukları,

      b)  «Özel eğitim»; Özel eğitime muhtaç   çocukların eğitimleri için özel olarak yetiştirilmiş personel ve geliştirilmiş eğitim programları ile bu çocukların özür ve özelliklerine uygun ortamda sürdürülen eğitimi,

      c)  «Bakan»; Millî Eğitim Bakanını,

      d)  «Bakanlık»; Millî Eğitini Bakanlığını,  îfade eder.

       Özel eğitimin temel ilkeleri:

      Madde  4 — Türk  Millî Eğitimini düzenleyen genel esaslar doğrultusunda özel eğitimle ilgili temel ilkeler şunlardır:

      a)  Özel eğitim, genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.

      b)  Her özel eğitime muhtaç çocuk, özür  türü ve derecesine bakılmaksızın özel eğitim hizmetlerinden  yararlandırılır.

      c)  Özel eğitime  erken başlamak  esastır.

      d)  Özel eğitim hizmetleri, çocukların  özür ve  özellikleri dikkate alınarak, mümkün   olduğu kadar çocuğun yakınına götürülecek biçimde planlanır.

      e)Durumları ve özellikleri uygun olan özel eğitime muhtaç çocukların, normal  çocukların eğitimleri için açılmış olan okul ve eğitim kurumlarında normal akranları  arasında eğitilmeleri için gerekli tedbirler alınır.

      f) özel  eğitime muhtaç  çocukların genel meslekî eğitimleri ile rehabilitasyonlarının kesintisiz sürdürülmesi esastır.

     g)  Özel eğitime muhtaç  çocukların okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, mesleki eğitim ve yaygın eğitim hizmetleri Bakanlıkça planlanır, ilgili kuruluşlarca yürütülür.

 

İKiNCi BÖLÜM

Kurumlar  ve Görevleri

     Kurumlar .-

      Madde  5 —   Özel eğitime muhtaç  çocukların seçilmeleri, teşhisleri, mesleki rehabilitasyonları, bakım, eğitim ve öğretimleri ile ilgili kurumlar şunlardır:

      a) Rehberlik ve araştırma merkezleri,

      b)  Okul  rehberlik hizmetleriyle ilgili birimler,

      c)  Resmî ve özel ilköğretim ve ortaöğretim okulları,

      d)  Yatılı özel eğitim okulları,

      e)  Gündüzlü  özel eğitim okulları veya sınıflan,

      f)  İş okulları ve iş eğitim merkezleri.

      Rehberlik ve araştırma merkezleri, yatılı ve gündüzlü özel eğitim okulları veya  sınıfları ile iş okulları ve iş eğitim merkezleri Bakanlıkça açılır.

      Gerçek ve tüzelkişiler özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ve öğretimi için, 625 sayılı özel Öğretim Kurumları Kanunundaki esaslara uygun olarak, özel okullar veya  sınıflar açabilirler.

       Rehberlik ve araştırma merkezleri ve görevleri:

      Madde  6 — özel eğitim alanında araştırmalar yapmak, özel eğitime muhtaç çocuklara hizmet  götürmek  üzere her ilde Millî Eğitim Müdürlüğüne  bağlı  bir rehberlik ve araştırma merkezi kurulur.

      Rehberlik ve araştırma merkezi başkanı, aynı zamanda ildeki özel eğitim ve okul rehberlik hizmetlerinin düzenlenmesinden ve yürütülmesinden sorumlu  Milli Eğitim Müdür   Yardımcısıdır. Gerektiğinde, ilçelerde Bakanlıkça, rehberlik ve araştırma  merkezi  başkanlığına bağlı şubeler açılabilir.

       Özel  eğitime muhtaç   çocukların tespiti, seçimi, teşhisi, yerleştirilecekleri kurumların  kararlaştırılması ve bu çocuklar için gerekli rehberliğin yapılması; ruh,duygu  ve sosyal yönden uyum sağlayamayan  çocukların durumlarını düzeltmek amacıyla  yapılacak özel terapi hizmetlerinin yönetilmesi; ilköğretim ile ortaöğretim

kurumlarındaki  rehberlik hizmetlerinin planlanması, koordinasyonu ve izlenmesi; okullardan  gelen vakaların incelenmesi rehberlik ve araştırma  merkezleri tarafından  yapılır.

       Okul  rehberlik hizmetleri:

      Madde  7 — özel eğitime muhtaç çocukların tespitine yardımcı olmak amacıyla, resmî ve özel ortaokullar ile lise ve dengi okullarda okul rehberlik hizmetleriyle ilgili birimler kurulur.

      Okul  rehberlik hizmetleriyle ilgili birimler, öğrencilerin;

      a)  Kendilerini, okul içi ve okul dışı eğitim imkânlarını, meslekleri ve toplum

değerlerini tanımalarına,

      b)  Yeteneklerine uygun bir eğitim programını seçmelerine,

      c)  Sağlıklı ve topluma yararlı bir kişi olarak yetişmelerine,

      Yardım  ederler.

      Resmi  ve özel ilköğretim ve ortaöğretim okullarında özel eğitim :

      Madde  8 —  Resmî ve özel ilköğretim ve ortaöğretim okulları, kendi çevrelerindeki özel eğitime muhtaç çocuklar için özel eğitim hizmetleri sağlamakla yükümlüdürler.

      Resmî  ve özel okullarda, okulların durumları ve çocukların özür ve özellikleri dikkate  alınarak gerekli özel eğitim hizmetleri düzenlenir.

      Dağınık yerleşme merkezleri ile az sayıda özel eğitime muhtaç çocuk bulunan resmi okullardaki öğrenciler için, gezici öğretmenlik kurulabilir.

      Okullarda çeşitli özür gruplarında öğrenci bulunduğunda, okulların bünyesin de özürlü öğrencilerin özelliklerine göre yardımcı derslik; aynı özür ve özellik gru buna giren öğrencilerin bulunduğu normal  okullarda özel sınıflar; üstün zekâlı ve özel  yetenekli çocuklar için de özel okul  ve sınıflar açılabilir.

        Yatılı özel eğitim okulları .-

      Madde  9 —  özel eğitime muhtaç çocuklardan durumları  yatılı bir kurumda eğitilmeyi gerektirenler için, özür ve özelliklerine uygun yatılı özel eğitim okulları açılabilir.

       Gündüzlü  özel eğitim okulları veya sınıfları.-

      Madde   10 — Durumları  ayrı bir okulda eğitilmeyi gerektiren çocuklar için, özür  ve özelliklerine uygun gündüzlü özel eğitim okulları veya sınıfları açılabilir.

       İş okulları ve iş eğitim merkezleri:

      Madde  11 —  Özür ve özellikleri nedeniyle ilkokuldan sonra öğrenimlerine devam  edemeyen  özel eğitime muhtaç çocuklara iş, hizmet ve üretim alanlarında, ilgi ve yeteneklerine uygun bir meslek kazandırmak amacıyla çıraklık düzeyinde iş okulları veya  iş eğitim  merkezleri açılabilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tespit, Yerleştirme ve İzleme

 

      Bildirme yükümlülüğü .-

      Madde  12 —  özel eğitime muhtaç   çocukların ailesi ve yakınları, muhtarlar, belediye zabıta memurları,  kolluk kuvvetleri, sağlık ve sosyal hizmetleri kurumlarının yöneticileri, nüfus dairelerindeki ilgili memurlar, eğitim - öğretim kurumlarındaki  görevliler, din görevlileri, sayım memurları, gördükleri, bildikleri ve duydukları özel eğitime muhtaç çocukları, en yakın il veya ilçedeki mülkî amirliğe bildirmekle yükümlüdürler.

      inceleme ve yerleştirme:

      Madde  13 —  Özel eğitime muhtaç  çocukların sağlık, sosyaJ, ekonomik, aile,ruh ve uyum  durumları, çocuğun bulunduğu ildeki rehberlik ve araştırma merkezi tarafından incelenir, inceleme sonucu, îl Eğitim Kuruluna gönderilir.

      il eğitim kurulu kararma göre, özel eğitime muhtaç çocuklar, durumlarına uygun  bir özel eğitim kurumuna  Bakanlıkça yerleştirilirler. Yerleştirme görevi gerektiğinde il eğitim kuruluna  devredilebilir.

      izleme .-

      Madde   14 — özel eğitim kurumlarına  yerleştirilen çocukların durumları, ilgili okullarla işbirliği yapılarak rehberlik ve araştırma merkezlerince  izlenir. Yanlış yerleştirildiği anlaşılanlar, durumlarına uygun bir kuruma Bakanlıkça gönderilir.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

 

      Görevlendirilecek personel ve nöbet hizmeti .

      Madde  15 — Resmi  özel eğitim kurumlarında özel eğitim hizmetlerini yürütmek  ve denetlemek üzere özel eğitim müfettişi, eğitim uzmanı, öğretmen, sosyal hizmet  uzmanı,  psikolog, psikometrist, psikoterapist, uzman doktor, sağlık personeli,usta öğretici ve diğer personelden ihtiyaç duyulanlar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığıyla işbirliği yapılarak Bakanlıkça görevlendirilir.

      Özel eğitime muhtaç  çocukların eğitim ve öğretimi için açılacak özel öğretim.kurumlarında  çalıştırılacak olan bu maddenin birinci fıkrasındaki personel, 625 sayılı özel Öğretim Kurumları Kanunundaki  esaslara uygun olarak görevlendirilir.

      özel eğitim okullarında nöbet hizmeti esastır. Nöbet hizmeti, yatılı özel eğitim okullarında gece hafta sonu ve diğer tatil günlerinde de sürdürülür.

      Bütçe ve katılma payı:

      Madde 16 — Resmî özel eğitim kurumları için bu Kanunun gerektirdiği bütün harcamalar  genel bütçeden karşılanır. Yatılı özel eğitim okullarına devam eden çocukların velilerinden bakım masraflarına  katılma payı alınır. Fakir ve muhtaç durumda  olduklarını tevsik edenlerden katılma payı  alınmaz.

      Katılma  payı miktarı Bütçe Kanununun  (M) cetveli dikkate alınarak il eğitim kurullarınca  tespit edilir.

      Bu miktarlar Genel Bütçeye irad kaydolunur.

      Harçlık •

      Madde  17 — Resmî ve yatılı özel eğitim kurumlarında bulunan ve velilerinden bakım  masraflarına katılma payı alınmayan özel eğitime muhtaç çocuklara, Maliye Bakanlığının da görüşü alınarak, bakanlığın her yıl bütçe kanununda belirleyeceği miktarda,  aylık harçlık verilir. Bu harçlıktan hiçbir kesinti yapılmaz.

     Döner sermaye .-

     Madde  18 — Bu  Kanunda öngörülen temel ve sürekli görevleri yerine getirecek resmî özel eğitim kurumlarından, özel eğitim okulları, iş okulları, iş eğitim merkezleri ve bunlara bağlı atölyelerde üretim ve hizmet işlemlerini sürdürebilmek için gerekli yerde ve sayıda döner sermaye  işletmesi kurmak amacıyla birmilyar liranakit sermaye  tahsis edilmiştir.

     Döner  sermaye, bakanlık  bütçesine bu amaçla konulacak  ödeneklerle aynî yardımlar, döner sermaye  faaliyetlerinden elde edilecek kârlar, bağış ve yardımlardan, oluşur.

      Bağış ve yardımlar tahsis edilen sermaye ile sınırlı olmaksızın sermaye tutarına eklenir.

      Döner sermayeye verilecek malların bedeli tahsis olunan sermayeye mahsup edilir.

     Döner  sermaye işlemleri, 1050 sayılı Muhasebe! Umumiye Kanununa tabi değildir.

      Döner sermayenin işletilmesinden doğan kârlar, ödenmiş sermaye, tahsis edilen sermaye tutarına ulaşıncaya kadar döner sermayeye eklenir. Ödenmiş sermaye bu tutarı bulduktan sonra kârlar, izleyen malî yılın dördüncü ayı sonuna kadar Genel Bütçeye  aktarılmak ve  gelir kaydedilmek üzere  saymanlığa  yatırılır. Süresinde bütçeye aktarılmayan kârlar döner sermayenin ita amiri ile sorumlu saymanından veya  bu görevleri yürütenlerden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında  Kanuna göre tahsil olunur. Maliye Bakanlığınca ek süre verilmesi halinde bu süre için gecikme zammı aranmaz.

      Döner  sermaye  ile ilgili olarak düzenlenecek bilanço ve ekleri, gelir ve gider belgeleri ile birlikte Malî yılı izleyen dört ay içinde Sayıştay Başkanlığına; bilanço ve eklerinin onaylı birer örnekleri de aynı süre içinde Maliye Bakanlığına gönderilir.

       Döner  sermaye  için belirtilen iş ve hizmetlere ilişkin giderlerle, yalnızca Döner sermaye  işlerinde çalıştırılacak personelin her türlü giderleri döner  sermayeden karşılanır.

       Döner  sermaye  saymanı Millî Eğitim Bakanlığının teklifi ile Maliye Bakanlığınca atanır.

       Özel eğitim  araçları .-

      Madde  19 — Resmî  özel eğitim kurumlarında bulunan özel eğitime muhtaç çocukların eğitim ve öğretim süresince kullanacakları özel araç ve gereçler Bakanlıkça sağlanır.

      Yönetmelik :

      Madde  20 —  Resmî ve özel olarak açılacak özel eğitim kurumlarının acılmaaı, görev  ve yetkileriyle, işleyişleri; bu kurumlarda görevlendirilecek personelde aranacak nitelikler, nöbet hizmetleri; resmî özel eğitim kurumlarında döner sermayenin kurulması  ve  işleyişi ile ilgili usuller ve esaslar, katılma payına ait hususlar ve bu Kanunun   uygulanmasıyla ilgili diğer hususlar Bakanlıkça hazırlanacak yönetmeliklerde belirtilir. Döner sermaye ile ilgili yönetmeliğin hazırlanmasında Maliye Bakanlığının uygun  görüşü alınır.

       Yönetmelikler bu  Kanunun  yürürlüğe girdiği tarihten itibarsn altı ay içerisinde çıkartılır ve Resmî Gazete'de yayımlanır.

 

 

 

       Uygulanmayacak kanun hükümleri:

      Madde   21 — 11/7/1972 tarihli ve 1607 sayılı Yatılı Bölge ve Özel Eğitime Muhtaç Çocuklara Mahsus Okullarda Döner Sermaye Kurulmasına Dair Kanundaki hükümler, bu Kanunda öngörülen özel eğitim okulları, iş okulları ve iş eğitim merkezlerinde uygulanmaz.

        Geçici Madde 1 — (2916 sayılı Kanunun kendi numarasız Geçici Maddesi olup teselsül için numaralandırılmıştı!1.)

       Bu Kanunda  öngörülen döner sermaye yönetmeliği yürürlüğe girinceye kadar, özel eğitim okullarının mevcut döner sermaye yönetmeliklerinin, bu Kanuna aykırı olmayan  hükümlerinin uygulanmasına  devam  edilir.

       Yürürlük:

      Madde  22 — Bu  Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

       Yürütme .-

      Madde 23 — Bu Kanun  hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 


Sayfa Üretimi: 0.03 Saniye

| SoftBlue phpbb2 style by Sigma12 © | PHP-Nuke theme by www.nukemods.com Webtasarım Coşkun © |2006